стоп тайм за жената

Биомиметична технология

Името биомиметика е въведено през 1950г. от Ото Шмит, а терминът бионика е въведен от Джак Д. Стийл през 1958г.

Биомиметиката (от bios - живот и mimesis - имитирам) е наука, която се занимава с адаптирането на съществуващи в природата форми в съвременни технологии за нуждите на човешкото общество. Биомиметиката е термин, който учените използват вместо познатия на повечето хора принцип от компютрите copy – paste. Единствената разлика е, че изследователите копират биологични процеси, които после поставят в лабораторните си съдове и създават нови технологии.

Думата „бионика” е кратката форма на биомеханика, което произлиза от гръцката дума „биос" (живот) и думата механика (прилагане на методи и системи открити в природата в изучаването и проектирането на инжинерни системи и модерни технологии). Търсеният ефект е пренасяне на технологии, тъй като под натиска на еволюцията естествените системи обикновено се оптимизират и стават високоефективни.

Биомиметичната технология в практиката

Примерите за бионични резултати в инжинерството включват корпуси на кораби, имитиращи кожната мембрана на делфините, както и сонар, радар и медицински ултразвуков уред, имитиращ ехолокацията на прилепите.

В областта на компютърната наука, бионичният подход е довел до създаване на кибернетиката, изкуствените неврони, изкуствените невронни мрежи.

В ежедневието най–разпространеното биомиметично приспособление е изкуственият пух. Това е общото название за синтетични материали, използвани за топлоизолационен пълнеж на дрехи, спални чували и т.н.

Кевларът представлява нишки от полиамид, сплетени като паяжина. Вътрешната му структура повтаря строежа на протеиновата мрежа, която наричаме коприна. При еднакво тегло кевларът е 5 пъти по-здрав от стомана, напълно еластичен, нечуплив и термично устойчив. Използва се за бронежилетки, дрехи, обувки, за оплетка на оптични кабели и дори в медицината.

Биомиметиката в Wrinkle Eraser Pen

Wrinkle Eraser Pen работи като високовълнов бионичен уред, използващ електрод за провеждане на микро-въздействие през повърхността на бръчката в дермалния слой. Той изпраща безвредни, безболезнени bionic вълни, имитиращи човешки фотонни мозъчни вълни с висока интензивност, за активиране процеса на отделяне на коензим, което улеснява синтеза на колаген и фактора на растежа на човешкия епидермис h EGF. Резултатите са: редуциране на фините линии и бръчките в областта около очите, ефективно премахване на торбичките и подпухналостта под очите, изсветляване на тъмните кръгове и забавяне процесите на стареене.

uk germany france spain portugal facebook